طرح صنعتی
طرح صنعتی چیست ؟
معمولا وجه فیزیکی و ظاهری تمامی اشیاء با ویژگی منحصر به فرد و جدید، جدا از امکانات و جنس آن به عنوان طرح صنعتی شناخته می شود. به طور مثال؛ طرح جدید یک مبل یا بسته بندی یا شکل ظاهری یک ظرف میتواند به عنوان طرح صنعتی معرفی شود.
جایگاه حقوق ثبت طرح های صنعتی در حقوق ماکیت صنعتی و مصادیق آن: حقوق مالکیت صنعتی در خاکریز اول صنعت، تجارت و تحقیقات قرار دارد؛ و در صورت توجه نکردن به این حقوق ضرر و زیان جبران ناپذیری به افراد فعال در این عرصه ها خواهد آورد.
در تجارت کیفیت و کمیت کالا، اعتبار معامله کننده و کالای مورد معامله همچنین ابتکار و نوآوری باعث حفظ حقوق پدید آورنده شده و سبب تشویق وی و سایرین میشود و بسیار تاثیر گذار است. بعنوان مثال؛ حسن نام تجاری یک کالا، سرعت فروش آن را برای فروشنده بالا برده، باعث سهولت دربازاریابی میگردد و یا ظاهر زیبا و بسته بندی منحصر به فرد کالا، عامل کلیدی در جلب و جذب مشتریان شده و موجبات موفقیت محصول در بازار میشود علاوه بر این ثبت و حمایت از حقوق مبتکرین و مخترعان باعث رشد شگرف علم و دانش می شود.
یکی از جنبه های حقوق مالکیت صنعتی، حقوق ثبت طرحهای صنعتی میباشد که به شکل و ظاهر، ترکیب خطوط و رنگها از نظر جذابیت کالا (محصول) توجه دارد.
قبل از اینکه تولید محصولات به شکل ماشینی و با تیراژ بالا یا به اصطلاح سری زنی شروع شود کالاها در کارگاههای کوچک بصورت دستی و توسط سازنده تزیین میشد. اما تولید کالاها پس از انقلاب صنعتی به سرعت و تنها برای رفع نیاز تولید میگردید. هیچ توجهی به ظاهر آن از نظر زیباشناختی نمیشد. تولید کنندگان سنتی به شکل زمخت و نازیبای آن ایراد میگرفتند. لذا تولید کنندگان صنعتی را بر آن داشت که از هنرمندان و طراحان، خواستار طراحی با ظاهر زیباتر و جذاب تری از محصولات باشند. تا ضمن رفع نیاز مصرفکننده، استفاده از آن هم آسان و چشم نواز باشد. از طرفی وجود رقابت بین تولیدکنندگان یک نوع کالا آنان را مجبور میساخت که برای جلب و جذب مشتری بیشتر محصولات خود را تزیین و هر روز زیباتر نمایند و این روند زیباسازی ادامه پیدا کرد که امروزه بسیاری از محصولات بدون تغییر کیفیت و کارکرد آنها هر روز شکل جدیدی پیدا میکنند و سرعت رشد و تنوع آنها به قدری زیاد است که باعث شگفتی میشود.
تعداد زیادی از طراحان، هنرمندان و تولید کنندگان در زمینه طراحی و تولید محصولات مختلف فعالیت دارند و از قوانین طرح صنعتی انتظار دارند که از حقوق آنان حمایت نماید. با وجود مکانیسم مناسب قانونی، اکثر آنان از وجود چنین قوانینی بی خبر هستند. به عبارتی وقتی محصولی طراحی شد پس از زحمات فراوان تولید سپس به بازار مصرف عرضه میگردد. و با استقبال مصرف کننده، همه رقبا سعی بر تولید همان محصول میکنند. در حالیکه میدانیم ساختن یک محصول و ابداع آن بسیار مشکل تر از کپی کردن آن است. سوءاستفاده از طرحها پس علنی شدن آنها، یکی از دغدغههای طراحان و تولیدکنندگان میباشد.